RISE Interactive inspirerar unga på ForskarFredag

29 September, 2017 - 08:10

ForskarFredag är Sveriges mest spridda vetenskapsfestival och arrangeras i år på 28 orter över hela Sverige. RISE Interactive deltar för inspirera unga att forska och få insikter,  med aktiviteter i Piteå och Göteborg.

Forskning berör och påverkar allas framtid. ForskarFredag riktar sig särskilt till barn och unga för att inspirera och väcka intresse för forskning och vetenskap. I år äger ForskarFredag rum den 29 september. Lokala arrangörer står för programmet som bygger på möten mellan besökare och forskare genom experiment, workshops, samtal, prova-på-aktiviteter och mycket mer.

RISE Interactive Piteå deltar med forskare Sofia Larsson som kommer att träffa gymnasieungdomar i Piteå för att berätta om projektet NEXT– Digital Participation for the Next Generation. Forskningen handlar om ungdomars interaktion kring nyheter i syfte att förstå mer om det offentliga samtalet i sociala medier och hur medieanvändning kan se ut för unga läsare. Forskare Johan Fagerlönn kommer att besöka elever på mellanstadiet för att demonstrera hur RISE Interactive använder ny teknik som AR- och VR i tillämpad forskning. 

Som en del av ForskarFredag samordnas varje år ett massexperiment där skolklasser bjuds in för att delta i riktig forskning i samarbete med forskare. Årets massexperiment, Nyhetsvärderaren, som är landsomfattande, undersöker och försöker besvara forskningsfrågan ”Hur trovärdiga är ungas nyhetsflöden?”. RISE Interactive tillsammans med uppsala universitet och Vetenskap & Allmänhet är delaktiga i projektet och ska tillsammans med högstadie- och gymnasieelever undersöka vilka nyheter som rör sig i deras flöden och testa ett verktyg för att lära elever källkritik i digitala medier. 

De första insikterna presenteras i ForskarFredags Science Café på Bokmässan i Göteborg den 29/9 kl. 9:00-9:45 där även publik bjuds in för att ställa frågor till forskare och utvecklare av projektet. Medverkar gör designer Ellen Franzén och forskare Martin Törnros från RISE Interactive tillsammans med Thomas Nygren från Uppsala universitet.

 

Bild: Drönare mot framtiden. Fri pressbild från ForskarFredag.

För mer info:

Johan Fagerlönn, Senior forskare, RISE Interactive Piteå, johan.fagerlonn [at] ri.se,  +46 70 368 98 10

Therese Balksjö, tf studioföreståndare RISE Interactive Stockholm, therese.balksjo [at] ri.se,  +46 76 197 10 00