Interaktivt larmsystem för bättre vardag på massabruk

18 October, 2016 - 13:48

I projektet InCode har Interactive Institute i Piteå utvecklat ett multimodalt larmsystem, som nu testas i skarp drift i kontrollrum hos massabruket Smurfit Kappa.

Systemet sammanfattas i produktnamnet MIND (Multimodal Information Display) och består av informativa auditiva signaler kompletterat med olika former av visuella signaler som styrs av samma kontrollenhet. Systemet har utvecklats i en iterativ och användarfokuserad process med målet att förbättra operatörers kognitiva arbetsmiljö och minska risken för misstag på grund av stress eller avslagna larmljud.

Under de senaste månaderna har en prototyp av systemet installerats för en längre testperiod i skarp drift, och lösningen ska även implementeras i ytterligare ett kontrollrum. MIND består av ett ljudsystem som genom ljudikoner och en följd av toner informerar om vart det larmar och prioritetsnivå. Ljudkällans placering leder operatören till skärmen där problemet kan åtgärdas. Två olika typer av överblicksskärmar i plexiglas har utvecklats, avsedda för olika miljöer. Dessa informerar på ett behagligt sätt vart och om det larmar. En tredje form av visuell signal består av små ljusburkar placerade vid respektive station. De visuella signalerna möjliggör att larmen kan tystas utan att information uteblir. Genom en kontrollpanel på en surfplatta kan operatörerna själva anpassa ljudnivå och temporärt stänga av ljudlarmen.

Systemet möjliggör en synkronisering av olika modaliteter i ett kontrollrum vilket ger goda förutsättningar för anpassning till behov i olika skiftlag och kontrollrum. Utvecklingen sker inom projektet InCode som bedrivs i samarbete med SICS Västerås och finansieras av PiiA.

 

För mer info, kontakta gärna:
Anna Sirkka, studioföreståndare, Interactive Institute, Piteå
anna.sirrka [at] tii.se, telefon +46 73 031 32 15