ENERGIVÄRLDEN: Energiklockan styr familjens elanvändning

12 June, 2009 - 15:26

En klocka som visar hushållets elförbrukning timme för timme ska hjälpa de boende att spara energi. Interactive Institute har utvecklat energiklockan och NCC Boende har testat den i nio nybyggda hus.

 

Att flytta från lägenhet till eget hus har gjort oss mycket mer energimedvetna. Därför var det kul att vara med i det här projektet, säger Cajsa Velden som bor i ett nybyggt parhus i Sundbyberg tillsammans med Christoffer Linde och barnen Alice och Måns. Familjen Velden/Linde är en av dem som haft vägguret somredovisar användningen av hushållsel på prov under tre månader.– Vi har bra erfarenheter av klockan, instämmer ChristofferLinde. Jag är lite av en prylbög så jag gick och kollade hela tiden.Cajsa Velden fnissar:– Vi sprang och slog på och stängde av maskiner. Christoffer som gillar att ha golvvärmen på i ”sitt” badrum knäppte på den och jag stängde av.

Energiklockan är en i raden av produkter som Interactive Institute arbetat fram för att på ett enkelt och illustrativt sätt visa hur vi använder el i vardagen.  Avsikten är att uppmärksamma människor på sin energianvändning så att de själva kan bestämma om eller hur de vill ändra sitt beteende. Energimyndigheten stöder projektet.

Klockan är ungefär lika stor som en vanlig köksklocka. Den har formen av ett hus med en rund display där urverket går att ställa in på att visa olika tidsomfång alltefter önskemål: 24 timmar, de tre senaste dygnen, månaderna eller åren, eller bara en timme i taget. Elanvändningen visas i form av färgfält som bildar mönster i olika nyanser av blått. Ju längre färgen sticker ut från centrum, desto mer el används just då. Det går alltså att avläsa direkt när elförbrukningen är som störst eller minst och vad som drar mer eller mindre el.

– Klockan ska ge feedback, så att individen själv kan göra sina val. Inga pekpinnar! Vitsen är att man ska bli nyfiken, förklarar Christina Öhman, strategisk utvecklare på Interactive Institute.

I de boendepärmar som de nyinflyttade får lämnas instruktionerom hur man sköter om köksbänkarna, men inte hur man beter sig för att sköta om energin. Samtidigt visar en undersökning NCC Boende gjort om botrender bland annat att energi och miljö är viktiga frågor för hushållen liksom möjligheten att själva kunna påverka sitt boende.– Vi tror att den typ av produkter klockan utgör skulle vara ett mervärde för våra kunder. Många kommer från boende i lägenhet, där man kanske inte har samma koll på elförbrukningen som i sitt eget hus, säger Jenny Winblad, miljösamordnare på NCC Boende. Vid Energivärldens pressläggning var utvärderingen av försöketännu inte klar, arbetet ska publiceras i september.– De boende har varit väldigt positiva och engagerade. Men änså länge kan vi inte säga om hushållen faktiskt lyckats sparaenergi, säger Jenny Winblad.

Hemma hos familjen Velden/Linde kunde man under den första tiden med energiklockan tydligt avläsa eltoppar under ett par timmar på morgonen och på kvällen. Men efter att lille Måns fötts på senvintern visade klockan ett helt nytt mönster. Mycket färg angav att förbrukningen gick upp markant även under dagarna.– Det märktes stor skillnad när jag blev föräldraledig och var hemma, berättar Cajsa Velden. Annars tycker nog familjen att de var ganska medvetna om energianvändningen redan när de flyttade in i sin nya bostad.Många hade påtalat att energi kostar pengar. Om energiklockan lett till att de sparat el är de osäkra på.– Vi gör det vi behöver. Men vi fick bekräftat att olika saker drar el. Jag tror klockan kan vara till hjälp för att bli medveten. Den kan kanske bidra till att man byter till nyare och energisnålare maskiner och använder dem på ett bra sätt. Vi bytte ut glödlamporna mot energisparlampor, säger Cajsa Velden.

text:  Anne Laquist foto: Anette Andersson