Synlig ström belyser energianvändningen

12 November, 2015 - 14:43

Likt vatten flyter strömmen genom The Pac, sladden som visar den energi som inkopplade enheter använder. 2004 inleddes projektet STATIC! på Interactive Institute Swedish ICT med stöd från Energimyndigheten. Efter insikten om att vi människor inte vet så mycket om hur elen används i våra hem växte tanken kring The Pac fram. 

 

En grendosa är en apparat som alla har hemma. Frågan designforskarna ställde sig var om användare blir mer uppmärksamma om de kan göra användningen av el synlig.

Prototypen Power Aware Cord ledde till stor uppmärksamhet och internationell framgång. 2010 utsågs den till en av de 50 bästa innovationerna i världen av Time Magazine. Nu har The Pac lanserats på marknaden.

– Vi lyckades skapa en tilltalande interaktiv lösning, av något mycket komplext, som faktiskt alla direkt förstår. Vissa tror exempelvis att vi har gjort sladden transparent. Då känns det att vi har lyckats. säger Anton Gustavsson, forskare vid Interactive Institute som har utvecklat prototypen tillsammans med Magnus Gyllenswärd.

– Rinner kranen stänger vi av den, kan vi inte stoppa droppet, ringer vi rörmokaren. Varför gör vi inte det samma när det kommer till ström? Svaret är, för att vi inte ser strömmen, säger Erik Tutzauer, vd på Poweraware, som idag tillverkar och säljer The Pac.

Just den dolda, standby-förbrukningen, står för en stor del av förlorad energi. Exempelvis drar en laddare till en vanlig bärbar dator ström, även om inte datorn är inkopplad. Den strömmen omvandlas till värme och går ut i luften. Samma sak gäller för skärmar, förstärkare, mikrovågsugnar med mera. Genom att stänga av strömmen till dessa enheter, kan en användare minska sina elkostnader med 15 procent.

Forskning från Interactive Institute visar att The Pac fungerar i utbildande syfte och skapar medvetenhet vilket bidrar till att förändra människors beteende. Den som lär sig stänga av strömmen med The Pac, kommer också göra det med andra sladdar och apparater.

– Vi visste tidigt att vi var något stort på spåret. Vi startade en rörelse med helt nytt tänkande för hållbarhet, om hur design kan förändra och stödja processer för en ny livsstil, för bättre beslut för en hållbar utveckling, berättar Christina Öhman som var ansvarig projektledare.

I dagsläget riktar sig The Pac mot företagsmarknaden. Ett kontor står i snitt tomt 7 000 timmar per år, lika många timmar är de flesta maskiner påslagna utan att någon använder dem.

Genom att implementera The Pac i sin verksamhet kan stora besparingar göras, både för företagets ekonomi och för miljön.