SVT Nyheter: Ny kriminalteknik avslöjar mumiemord

16 November, 2012 - 00:00

SVT Nyheter, 16 november 2012.

SVT visar hur Interactive Institute och Norrköpings Visualiseringscenter C med hjälp av sin visualiseringsteknik avslöjat ett mumiemord.

Se inslaget och läs artikeln här: Ny kriminalteknik avslöjar mumiemord

"Med hjälp av en ny svensk datoriserad obduktionsteknik - ett virtuellt obduktionsbord - har helt nya fakta kommit fram om en av världens äldsta mumier.
Han ligger i fosterställning, brun och förtorkad. Mumien på British Museum i London kallas för ”Ginger” eftersom hans hår var lockigt och rött. Men trots att mumien hittades för över 100 år sedan och blivit en av de mest kända mumierna på det välrenommerade museet i London, har mycket få detaljer kommit fram om den 5 500 år gamla kroppen.

Men när British Museum tog hjälp av svenska forskare och svensk teknik uppdagades en förvånande och intressant historia. Först skannades den förtorkade kroppen i en datortomograf på ett sjukhus i London. Materialet från skanningen las sedan in i det virtuella obduktionsbord som utvecklats i Sverige. Den tredimensionella tekniken gör det möjligt att obducera en kropp virtuellt utan att skära i den, något som även fungerar bra på en mumifierad kropp.

– Vi kan lyfta av lager för lager på kroppen, gå in i olika kroppsdelar, vrida och vända och se kroppen ur alla olika vinklar, berättar Thomas Rydell, vid Interactive Institute i Norrköping som utvecklat det tredimensionella obduktionsbordet."