Nyhetsvärderaren - Mest trovärdiga nyheter i ungas flöde

19 April, 2018 - 11:41

Svenska tonåringar läser och delar i första hand trovärdiga nyheter. Och det är mest nyheter om politik, samhälle och brott som läses. Det visar resultaten från ForskarFredags massexperiment Nyhetsvärderaren, som publicerades den  17/4. 

"Det här är väldigt intressant och oväntat! Resultaten är nämligen raka motsatsen jämfört med vad man tidigare diskuterat i svenska medier."

säger Thomas Nygren, docent i historia vid Uppsala universitet och ansvarig forskare i Nyhetsvärderaren.

I massexperimentet tog Thomas Nygren hjälp av över 2700 gymnasieelever för att undersöka två hittills obesvarade forskningsfrågor: vilka nyheter rör sig i unga människors digitala nyhetsflöden och hur trovärdiga anser ungdomarna själva att nyheterna är?

Resultaten visar att svenska ungdomars nyhetsflöden till största delen utgörs av trovärdiga nyheter om politik/ekonomi/samhällsinformation och olyckor/brott från etablerade nyhetssajter. Ungdomarna hittar nyheterna i första hand direkt på webben, och inte via sociala medier. Nyheter om sport, kultur/nöje och livsstil/kost/ hälsa/medicin är mindre vanliga och uppfattas som mindre trovärdiga – med undantag av sportnyheter, som värderas som mest trovärdiga av alla nyheter.

Massexperimentet är ett Vinnova-projekt i samarbete mellan Uppsala universitet, RISE Interactive och Vetenskap & Allmänhet, VA. VA koordinerade experimentet som en del av vetenskapsfesten ForskarFredag, som äger rum den sista fredagen i september varje år.  

Rapporten om Nyhetsvärderaren finns att ladda ner via https://v-a.se/2018/04/varapport2018_2/

Läs mer på:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=160&artikel=6932970

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6933010

https://www.sydsvenskan.se/2018-04-18/unga-laser-och-delar-mest-trovardiga-nyheter

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/RxBnaW/mest-klassiska-nyheter-i-ungas-floden

https://www.dn.se/nyheter/sverige/ny-studie-etablerade-medier-dominerar-ungas-nyhetsfloden/