Ny mobilapp för Norrbyskär!

13 June, 2017 - 09:33

Nu kan Norrbyskärs kulturhistoria upptäckas med mobilen.

Norrbyskärs Museum lanserar i år en innovativ vandring/guidning på ön Norrbyskär genom en nyskapad mobilapplikation ”Charged Utopia”.

- Vi ville hitta ett nytt sätt att visa Norrbyskärs unika kulturhistoria och relatera den till aktuella socio-politiska sammanhang. Genom den här mobilappen ”Charged Utopia” hoppas vi kunna nå en yngre publik samt andra underrepresenterade besökare till ön, säger Nicola Fackel, föreståndare vid Norrbyskärs museum.

Charged Utopia
Tanken är att öns besökare ska kunna ladda ner ”Charged Utopia” på sin smartphone. Med hjälp av GPS lokaliseras besökarens position. Sex olika stationer är utplacerade runt om på ön och de är synliga på en karta som finns i appen. När man närmar sig en station börjar en röst att berätta om den specifika platsens historia, praktiskt såväl som politiskt.

Historierna är skrivna av Pernilla Glaser, författare och creative research force på RISE Interactive, och är tänkta att frammana sannolika situationer på ön från när sågverket fortfarande var aktivt. De vidrör även existentiella och politiska frågor som är lika aktuella idag som de en gång var.

-Vi vill få folk att fundera över hur en gemenskaps etik relaterar till och influerar friheten hos individer. Det är ett väldigt viktigt tema idag, säger Ambra Trotto, föreståndare vid RISE Interactive i Umeå.

En framtidsvision är att det så småningom kommer att finnas tre till fem stationer med temporärt tematiska och fysiska installationer som man antingen kan ta på eller bara titta på. Tanken är att dessa tillfälliga stationer ska bytas ut årligen för att förnya appen och göra den attraktiv ur ett längre perspektiv.

Vilka paralleller kan man dra mellan Kempes mönstersamhälle, det svenska folkhemmet och europeiska drömmar om inkluderande och solidaritet? Det är några frågor som besökarna får fundera kring.

 

Charged Utopia lanseras i samband med konsthögskolans vernissage ”Trappan har ett ansikte” den 17 juni, klockan 12.00.

Applikationen kommer att finnas på både svenska och engelska och besökare kommer att kunna ta del av den under högsäsongen juni – augusti 2017.

Charged Utopia projektet är ett samarbete mellan RISE Interactive, Norrbyskärs Museum, med stöd av Umeå Kommun.

 

Kontakt:
Nicola Fackel, föreståndare Norrbyskärs Museum
nicola.fackel [at] norrbyskar.se
Telefon: 076-8466181

Ambra Trotto, föreståndare RISE Interactive
ambra.trotto [at] ri.se
Telefon: 072 – 5279091