Interactive Institute öppnar annorlunda energiutställning i Kina

20 October, 2008 - 11:28

 

I morgon kommer invånarna i Shanghai att få möta ett lite annorlunda perspektiv på energianvändning, då konst- och konceptdesignutställningen Visual Voltage invigs på mässan Creation Expo. Utställningen är ett samarbete mellan Interactive Institute och Svenska Institutet och har redan skapat ett stort intresse hos kinesiska medier.

Kina släpper ut mest koldioxid i världen och står för 90 procent av tillväxten av världens kolförbrukning, så behovet av medvetenhet och innovativa lösningar är stort.

- Sverige har världens bästa anseende inom miljöområdet, enligt ett flertal opinionsundersökningar, säger Olle Wästberg, generaldirektör för Svenska Institutet. I kombination med Sveriges höga status inom innovation och design gör det att utställningen Visual Voltage bör få ett bra mottagande i Shanghai.

Interactive Institute har sedan 2004 arbetat med att visualisera och medvetandegöra energianvändning.  Institutet har numera utvecklat forskningsområdet till att beröra allt från konst och design till spel och teknikutveckling.

- Vi vill visa att problematiken kring energianvändning går att bemöta – och bör bemötas – från flera perspektiv. Genom att på olika sätt åskådliggöra energianvändning vill vi skapa eftertanke kring de val vi själva gör i vardagen och inspirera till nya, kreativa angreppssätt, säger Christina Öhman, projektledare på Interactive Institute.

Utställningen visar upp verk av ett flertal forskargrupper vid Interactive Institute samt Steven Dixon, Nils Edvardsson, Tina Finnäs, Front Design och Tore Nilsson. Exempel på utställningsföremål är en förlängningssladd som lyser starkare ju mer energi dina hushållsapparater drar, en taklampa som "belönar" dig när du sparar energi genom att slå ut som en blomma, en klocka som visar hur mycket el ett hushåll förbrukar vid olika tider på dygnet, samt en lampa som man kan hänga tvätt på (95 procent av energin från en glödlampa strålar ut som värme, och bara 5 procent blir ljus).Shanghai blir det första stoppet för Visual Voltage som kommer att turnera runt i världen i minst två år. Visual Voltage är en del av Svenska Institutets satsning Facing the Future.Läs mer:http://www.tii.se/visualvoltage/http://www.tii.seFör mer information, vänligen kontakta:Christina Öhman, projektledare Visual Voltage, Interactive Institute,  070 226 22 33, christina.ohman [at] tii.se